The old florist’s shop

The shop had a wonderful cellar, always full of mysterious packages of garden chemicals and other shop stock…

The centre of Cirencester has buildings of a variety of ages, from the Roman City Wall (a small part of which is visible in the Abbey Park) to Victorian and more recent constructions. Walking in the town with my camera today, I took some shots of a 19th century development.

CastleStreet01-mod01

These are the upper floors of a three-storey terrace, a planned development that replaced older properties. The section at the right hand end was used as a florist’s shop for many decades (now Vodafone). I remember it as a child because my father was one of four brothers who owned and ran the shop as part of a larger business with several plant nurseries in the country areas around the town.

The shop had a wonderful cellar, always full of mysterious packages of garden chemicals and other shop stock, and before Christmas there were sometimes hyacinth bulbs being forced for early flowering. There was a marvellous fusty, moist, florist’s aroma in the cellar, but the most exciting thing was the knowledge that the cellar was bigger than the shop floor above. Castle Street was widened when the new development was built, but the cellars of the old buildings were retained. There are stone pillars in the cellar that support the heavy masonry above.

Here’s another view of the same shop from a different angle, the photo was taken by my father in the 1960s. I love the fact that this image includes the shop window displays as these always fascinated me as a young child. I also remember that my grandfather’s office window was above the main door on the corner, and the landscape design office was on the top floor with the small bay window.

JefferiesShop

And finally, for comparison, here’s another view of the same shop today.

VodafoneShop

Update on the house

Until those doors are in place neither the kitchen/diner extension nor the bedroom extension can receive their floor screeds…

Our builders have done much of the work that remains, but we’re waiting for our bi-fold and sliding doors to be fitted by the supplier. Until those doors are in place neither the kitchen/diner extension nor the bedroom extension can receive their floor screeds, and those will need a long time to dry out before floor tiles and wood flooring can be laid. For the same reason our new kitchen can’t be fitted – it’s stacked in boxes in the lounge.

We feel badly let down – not by our builder, Jack, and his team – they have done a grand job, but by the door suppliers. Those doors were ordered before Christmas! And the knock-on effects don’t stop there; because the lounge is full of kitchen units, we can’t unload the bulk of our furniture from the steel container parked on our drive. And the boxes containing summer clothes, paperwork, crockery, cutlery etc are blocked in by the furniture we can’t yet unload. Argghhh!

Ah well, it’s summer time. Now, where did I put those summer clothes? Oh… Wait a mo…

Meanwhile, here’s a view of the kitchen/dining extension. You’re looking in through bi-folds that are not yet there, and the opening on the right is also filled with bi-folds that are not yet there. Ho-hum.

BuildingKitchenDiner

Our new home in the Cotswolds

Work is well under way now and we are close to moving back in.

I thought it was time to share something about our house project. In April 2018 we moved from St Neots to Cirencester, selling our 4-bedroom 1950 home where we’d lived since 1998, and buying a little 1960s home as a replacement.

The lounge in chaos
We used to watch TV here!

We already had some ideas about the changes we might make, so soon after moving in we searched for an architect. We found Rural Workshop online and invited Tim Francis to visit us and talk about some possibilities. We were impressed by his ideas, flair for design and clear explanations so we asked him to go ahead and draw up plans for us. Tim made it easy for us by arranging the planning permissions for us; we have ended up with planning consent for an en suite bedroom as a side extension with a sympathetically designed pitched roof, and a flat-roofed rear extension to contain our new kitchen and dining space. Both new rooms will open onto a patio connecting the house with the main part of the back garden.

Plans in hand, we started looking for a builder who would be able to turn the design into a well-finished structure and renovate the old part of the house at the same time. It needs rewiring, replumbing, and generally updating, repairing and refinishing. We found Jack Rzasa in the nearby town of Cheltenham and decided that his team management skills and ‘get it done’ attitude were exactly what we needed. Work is well under way now and we are close to moving back in after four weeks out while the dusty and messy tasks of rewiring, knocking through and plastering are completed. We’re delighted with progress so far.